Onderhoudsvrije wilde tuin

Onderhoudsvrije wilde tuin

Een onderhoudsvrije wilde tuin: gewoon omdat het kan

We zijn niet allemaal geboren met groene vingers aan onze handen. Ook hebben we niet allemaal zeeën van tijd om ongelimiteerd in de tuin te keutelen. Maar zo’n groene tuin vol mooie bloemen, bijen, vlinders, nuttige dieren, een kekke grasmat, stralende struiken, hysterisch bloeiende heesters en prachtige planten: ja, dat willen we allemaal wel. Waar we minder of helemaal niet naar uitkijken, is het onvermijdelijke onderhoud.

Het goede nieuws is: er bestaat zoiets als een onderhoudsvrije tuin, een onderhoudsarme tuin of een onderhoudsvriendelijke tuin. En nee, dan hebben we het niet over een veredelde parkeerplaats vol tegels, maar over een groeiende en bloeiende bloemenweide. Onderhoudsvrij! Het slechte nieuws: honderd procent onderhoudsarm bestaat niet. Maar met goed gekozen planten en de juiste materialen kun je het onderhoud zo minimaal mogelijk houden. En heb je er nauwelijks werk aan!

Een onderhoudsvrije tuin begint met een goed ontwerp

Wil je een onderhoudsvrije tuin, dan doe je er goed aan om een tuinontwerp te (laten) maken. Hierin staat precies welke onderdelen, nieuwe planten en materialen er nodig zijn, uitgewerkt op een onderhoudsvrije manier en passend bij jouw wensen en budget. Je kunt het zelf doen, maar een hovenier heeft er voor geleerd. Kun je hem meteen ook de tuin laten aanleggen, want dat is nogal een klus. Iets waar je zelf beter niet aan kunt beginnen. Iets met groene vingers 😉

Makkelijke planten, vaste planten

Planten in een onderhoudsvrije tuin: ze bestaan. Ze vergen zo weinig onderhoud, dat zelfs jij ze gezond weet te houden. Gelukkig heb je wat te kiezen als je op zoek gaat naar onderhoudsarme, vaste planten die vaak nauwelijks gesnoeid hoeven. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Winterharde geraniums: bloeien maandenlang. Geen gedoe met verwelkte bloemetjes verwijderen, want na de eerste bloeiperiode knip je gewoon het hele ding tot de grond terug.

Aardbei: deze plant vraagt nauwelijks onderhoud en past dus perfect in een onderhoudsvrije tuin. Fatsoeneer ze alleen een beetje in de lente, zodat je vanaf juni uit eigen tuin kunt eten.

Rijpe rode aardbeien in een moestuin

Vaste muurbloem: deze plant draagt langdurig prachtige bloemen. Het enige wat ze ervoor terugvraagt? Een plekje in de volle zon tot halfschaduw in vochtige maar goed drainerende grond.

Hulst: een traag groeiende groenblijver. Kies wel een vrouwelijke of tweeslachtige soort, want alleen vrouwelijke bloemen produceren rode bessen. Knip met kerst een paar takken met bessen af en je feestdis is een daverend succes.

Schoenlappersplant: een perfecte bodembedekker. Het blad blijft het hele jaar groen en in het voorjaar groeien er stengels uit vol roze bloemen. Bijen zijn er stapelgek op!

Huislook: een supersterke vetplant, die ook nog eens groenblijvend is. Geef huislook wel een plekje in de volle zon en op zanderige grond. Met natte voeten overleeft deze plant namelijk niet.

Groenblijvende planten

Groenblijvende winterharde planten, welke zijn dat ook alweer?  Dat zijn planten die het hele jaar door groen blijven en weinig van je vragen, zijn onder andere kardinaalsmuts, dwergmispel, zonneroosje, mahonie en pieris.

Nuttige insecten in een bloemenweide

Een bloemenweide in je onderhoudsarme wilde tuin is top voor de biodiversiteit. Bijen, vlinders en andere nuttige insecten stuiteren je bloemenweide uit van uitzinnige blijdschap.

Voordat het zover is, krijg je toch eerst wat taakjes mee. Niks ingewikkelds, maar een bloemenweide komt er natuurlijk niet vanzelf. Zoek eerst een zonnig plekje van tenminste 4 m2 uit in je tuin. Daarna ga je shoppen voor een zadenmengsel voor wilde bloemen. Tip: ga voor inheemse planten.

Vervolgens maak je de kale grond zaaiklaar. Huh, wat? Dat betekent niets meer dan al het onkruid en gras weghalen door lichtjes te schoffelen. Na twee weken kun je het zaaibed licht harken en inzaaien. Een bloemenweide kun je met de hand inzaaien. Meng eerst de zaden (nogmaals: inheemse soorten!) met wat fijn zand en strooi het zaad uit over het zaaibed.

Onderhoudsvrije borders: kies de juiste planten

Borders met beplanting: hoe leuk is dát? Ga je voor onderhoudsarm, kies dan voor bodembedekkers. Doordat ze zo dicht groeien, krijgt onkruid nauwelijks kans. Fijne planten voor een onderhoudsarme border zijn de ooievaarsbek, kleine maagdenpalm, dwergmispel, kattenkruid en dikkemanskruid.

Vijver? Doe maar niet in een onderhoudsvrije tuin

Laten we eerlijk zijn: een vijver staat leuk, maar vergt veel onderhoud. Wil je toch ongelooflijk graag water in je tuin, kies dan voor een onderhoudsarm alternatief. Een waterschaal bijvoorbeeld waar vogels uit kunnen drinken, of een fancy fontein.

Tegels zonder onderhoud

Onderhoudsvrij zijn tuintegels niet bepaald. Onkruid heeft vaak vrij spel tussen de voegen en algen zorgen voor die nare groene aanslag. Wil je onderhoudsvrije tegels, kies dan voor een grote tegel, waarvan je de voegen kunt opvullen met voegmiddel. Ook keramische of granieten tegels zijn prettig onderhoudsvrij. De toplaag is zo hard, dat ‘ie nauwelijks vuil opneemt.’

granieten tegels in onderhoudsvrije wilde tuin

Onderhoudsvrij gazon? Bestaat niet!

Zelfs mensen zonder groene genen weten dat een gazon erg veel onderhoud vraagt. Een no go dus in een onderhoudsvrije tuin. Wil je toch graag gras? Kies dan voor kunstgras. Vandaag de dag nauwelijks te onderscheiden van echt gras.

Onderhoudsarme tips & tricks

Een kleine nabrander tot slot in de vorm van wat tips om het maximale uit je onderhoudsvrije tuin te halen? Vooruit dan maar:

Maak een natuurlijk tuinpad met boomschors. Staat leuk én laat het regenwater makkelijk door.

Wil je dan toch bestrating in de tuin? Plaats dan altijd eerst worteldoek om onkruiden en ongewenste planten geen kans te geven.

Een boom past prima in een onderhoudsvrije tuin. Je hoeft alleen in de herfst de bladeren op te harken en that’s it. Niks fijners dan bomen, want ze zorgen voor groen en bieden een natuurlijke schaduwplek.

De Tuin Hoveniers maakt het je makkelijk

Vanaf het ontwerp en de aanleg tot het kleine beetje aandacht dat je onderhoudsvrije tuin vraagt: de professionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen hebben knalgroene vingers en weten alles van wilde tuinen!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.