Wat te doen in december in de tuin?
Denk je in december bij het woord ‘groen’ alleen aan de kerstboom? Jammer joh, dan moet je de blik toch wat meer naar buiten richten. Want ja, ook in december wachten er klusjes in de tuin op je. Dieren, insecten en (sommige) planten gaan in winterslaap, mensen niet!
Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:
- Tuinkalender januari
- Tuinkalender februari
- Tuinkalender maart
- Tuinkalender april
- Tuinkalender mei
- Tuinkalender juni
- Tuinkalender juli
- Tuinkalender augustus
- Tuinkalender september
- Tuinkalender oktober
- Tuinkalender november
Aandacht voor vorstgevoelige planten
Sommige planten overleven prima in de tuin, maar andere soorten hebben wat extra zorg nodig.
Bescherming
- Zoek een plekje in de schuur, garage of een andere onverwarmde ruimte voor je mediterrane en exotische planten. Zonder beschutting overleven deze vorstgevoelige planten de winter waarschijnlijk niet.
- Zet potplanten lekker dicht tegen elkaar op een beschutte plek. Hutjemutje tegen de muur van je huis of onder de veranda bijvoorbeeld.
- Je kunt de koukleumplanten ook beschermen door ze te isoleren met stro en een jute zak.
Beplanting in december
Staan er planten in je tuin die hoger zijn dan 45 centimeter? Bedenk dan dat deze kwetsbaar zijn als door de wind de wortels van de plant vrij spel krijgen. Je bent die ellende voor door nu alvast de aarde goed aan te drukken en de planten te steunen met bijvoorbeeld bamboestokken.
Verplanten
- Nog geen vorst in de grond? Dan kun je in december prima bomen, planten en struiken verplanten. Aandachtspuntje: laat de wortels niet té lang uit de aarde in de kou liggen.
- Voor de doe-het-zelvers onder ons: maak lekker je eigen compost! Verzamel het blad van je bladverliezende bomen en heesters en bedek de minder winterharde vaste planten met een beschermende mulchlaag.
Voorjaarsbloeiende bollen?
Misschien val je nu van je stoel van verbazing, maar … in december kun je nog steeds voorjaarsbloeiende bollen planten zolang het niet vriest.
Doe het nú
Heb je dus nog geen bloembollen gezet, pak dan nu je kans. Wacht er alleen niet te lang mee, want de bollen zijn niet heel dol op de vorst.
Straks een kleurige tuin
Als je nu alvast kiest voor verschillende soorten voorjaarsbloeiers, dan poppen er komend voorjaar steeds weer nieuwe soorten op: van tulpen tot narcissen en krokussen.
Hoe staat je gazon er bij?
Pak even een momentje om de laatste bladeren van het gazon te harken. Het gras onder de afgevallen bladeren krijgt geen licht en sterft af. Bovendien kunnen schimmelziektes de kop op steken bij gebrek aan luchtcirculatie.
Meer gazontips in december
- Wees ook als het vriest zuinig op je gazon en loop er bij vorst níet overheen. Anders beschadig je het gras, wat straks in het voorjaar van die nare gele plekken in de grasmat geeft.
- Regent het en houdt de wind zich koest? Strooi in je tuin dan niet wat lekkers, maar wat extra kalk in iedere hoek. De kans op mos wordt daarmee een stuk kleiner.
Check je vijver
- Heb je nou nóg geen luchtpomp in je vijver aangebracht? Doe dat dan nu alsnog. In deze uitdagende vijvermaanden helpt een goede waterkwaliteit de vissen de winter door.
- Heb je een ondiepe vijver en nog een plekje over in huis of schuur? Dan is het een goed idee om de vijverplanten binnenshuis te laten overwinteren. Daarmee voorkom je vorstschade aan de planten.
- Leuk, zo’n witte kerst … maar haal de sneeuw wel van het ijs op je vijver. Anders wordt het wel erg donker daar beneden.
- Nog beter: zorg dat je vijver niet kan dichtvriezen. Gebruik een pomp, of plaats bijvoorbeeld een bal of piepschuim op het wateroppervlak.
- Is je vijver toch dichtgevroren? Hak dan het ijs weg. Niet eenmalig, maar consequent. Als je tenminste de vissen en vijverplanten volgend jaar weer terug wilt zien …
Wat moet je snoeien in december?
- Om maar met dé gouden regel te beginnen: snoei nooit bij vorst!
- Je kunt in december bij goed weer gerust struiken als de druif, braam en kiwi snoeien.
- De druif kun je nog tot eind december terugsnoeien. Knip alle zijscheuten terug tot één of twee ogen.
- Bladverliezende heesters en vaste planten kunnen ook een snoeibeurt krijgen.
- Zet de snoeischaar ook in je klimrozen, zodat er een mooi framewerk ontstaat van horizontale uitlopers.
- Leibomen kun je nu in vorm snoeien.
- Tip: knip alvast wat hulsttakken af voor de kerst. Als de vogels de hulstbesjes ontdekken, ben je ze kwijt. Tenzij je de vogels natuurlijk een lekker maaltje gunt …
- Over vogels gesproken … denk een beetje aan ze in deze donkere maand en hang wat vetbollen op of zet ander vogelvoer neer.
Ook genieten
Ook deze tuinkalender december laat zien dat je het hele jaar lekker bezig kunt zijn in de tuin. Enne … vergeet ondertussen ook niet te genieten van de mooie wintertafereeltjes in je tuin én binnenshuis!