Wat is juni toch een mooie maand!
De maand juni staat bol van tuinklussen. Het gazon schreeuwt om aandacht, de vijver eist een toppositie op jouw to-do-lijst en ook de vaste planten trekken aan je jas. Met het vroege zomerzonnetje, de strakblauwe lucht, zingende vogels en zoemende bijen is het in juni geen straf om de handjes te laten wapperen in de tuin!
Eens in de zoveel tijd laat je de CV-ketel checken, breng je de auto weg voor een APK, ga je voor een controle naar de tandarts, laat je je haar in model knippen en doe je leuke dingen met vrienden. Het leven lijkt om onderhoud te draaien. Onderhoud aan de tuin hoort daar zéker ook bij. Wat is er in juni allemaal te doen in de tuin? Om het je makkelijk te maken, hebben we alle klusjes in de tuinkalender juni gezet.
Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:
- Tuinkalender januari
- Tuinkalender februari
- Tuinkalender maart
- Tuinkalender april
- Tuinkalender mei
- Tuinkalender juli
- Tuinkalender augustus
- Tuinkalender september
- Tuinkalender oktober
- Tuinkalender november
- Tuinkalender december
Wat te doen met het gazon in de maand juni?
Alles in de tuin maakt in juni een gigantische groeispurt. Niet alleen de planten, ook het gras groeit flink sneller.
Droog? Maai minder vaak!
Pak de grasmaaier er dus maar bij, want één tot twee keer in de week maaien, maakt je gazon (en jou) echt blij. Wanneer je precies moet maaien, is afhankelijk van het weer en de groei van het gras. Maai minder vaak als het al een tijd droog is, zodat het gras niet te kort wordt. Zet de grasmaaier liefst in de koelere avonduren aan het werk om uitdroging van het gazon te voorkomen.
Gazononderhoud: doe het nú
Ben je nog niet eerder aan het gazononderhoud toe gekomen? Dan is juni de beste maand om de schade in te halen. Rotte plekken of stukken met grof gras kun je nu verwijderen, opnieuw inzaaien en lekker te bewateren. Ga jij voor snel resultaat? Leg dan op maat gesneden graszoden. Nog een tip tot slot: nu de grasmaaier overuren draait, is het slim om de machine na gebruik direct schoon te maken. Zo voorkom je vastlopende wielen … want daar zit niemand op te wachten toch?
Zaaien en planten in juni
Wie denkt aan de maand juni, denkt aan kleur, geur en heel veel groen. De langste dag van het jaar valt in deze maand (21 juni), de dag waarop officieel de zomer begint. Wat kun je nu doen aan je favoriete planten in de tuin?
Zaai- en beplantingstips voor tuinkalender juni
Even vooruit denken: zaai tussen nu en eind juli tweejarige planten voor de bloei van volgend jaar.
Lege plekken in de tuin? Zaai nu dan nog snel wat eenjarige zomerbloeiers op de vrijgekomen plekken waar eerdere bollen hebben gestaan.
Geef alle één- en tweejarige tuinplanten een definitief plekje in de tuin of borders. Vergeet niet om ze daarna royaal water te geven. Liever een emmer water te veel dan te weinig.
Heb je op pot gekweekte canna’s en lelies? Een absolute must om ze nú in de grond te zetten. Natuurlijk kun je ze ook in de potten laten uitgroeien op het balkon of terras. Planten in potten hebben wel meer water nodig dan planten in de grond.
Ook binnenplanten houden van juni, vooral als het regent. Zet ze op een grijze dag even buiten om lekker op te frissen en het blad na een regenbuitje stofvrij te maken.
Het is geen uitzondering meer dat we in deze periode vaak aanhoudend mooi weer hebben. Borders en alle overige beplanting hebben dan extra water nodig. Sproei liever eenmaal per week enkele uren dan elke dag een kwartiertje. Enne … geef ook de binnenplanten voldoende water!
Vergeten om afgelopen najaar heesters of rozen te planten? Dat kun je dan nu alsnog doen. Grote kans dat je rozen deze zomer dan al volop bloeien.
Een topmaand voor de moestuin
De tuinkalender juni is niet compleet zonder tips voor de (verticale) moestuin. Wie een moestuin begint, of al heeft, doet er goed aan nu verschillende fruit- en groentesoorten te zaaien. De hogere temperaturen en vochtige grond zijn perfect voor een goede oogst later.
Een paar tips voor de perfecte moestuin:
Om te voorkomen dat aardbeien gaan smetten, leg je er stro onder om de vruchten droog te houden.
Sla kun je nu planten in potten en bakken.
Bessenstruiken doen het goed als je ze nu in de volle grond of in grote bakken plant.
Tomaat, pompoen, paprika, maïs en courgette hebben een hekel aan kou. Geef ze daarom een beschut, zonnig plekje in de moestuin. Bemest de tomaten met speciale tomatenmest.
Je kunt nu doperwten, koolrabi, spinazie, kapucijners, sla, maïs en sperziebonen buiten zaaien.
Bloeiende bieslook is een echte eyecatcher in de moestuin. Laat een deel van de bieslook daarom in bloei komen. Omdat de bloei de smaak van bieslook niet bevordert, kun je bij de rest beter de knoppen verwijderen.
Vanaf juni tot augustus kun je de moestuin (en ook de borders) eens in de twee maanden bemesten met organische meststoffen.
Het betere snoeiwerk
Op 21 juni, de langste dag van het jaar, maakt de beplanting een flinke groeispurt. Als je ervoor zorgt dat heesters en hagen vóór deze dag teruggesnoeid zijn, dan kunnen ze daarna weer mooi uitlopen.
Hagen zoals beuk en taxus kun je wat fanatieker snoeien, maar hou je in bij de conifeer. Die loopt namelijk niet meer uit op een kale tak.
Snoei nu ook vaste planten zoals de sering; dan komt er nog een tweede bloei. Stengels met uitgebloeide bloemetjes kun je eind juni tot iets boven de grond terugknippen. Doe dat bijvoorbeeld bij uitgebloeide stengels van onder andere de ooievaarsbek, campanula, vrouwenmantel, ridderspoor en kattenkruid. Als je de planten na het snoeien meteen bemest, dan staat je een prachtige tweede bloei te wachten.
Vermijd snoeien in de volle zon, zodat de planten geen snoeiwonden krijgen.
Dun fruitbomen uit
Leg de snoeischaar nog niet weg, want juni is ook hét moment om fruitbomen uit te dunnen. Door een teveel aan of niet goed ontwikkelde vruchten te verwijderen, krijgen de goede vruchten meer energie. Een gemiddelde hoogstamfruitboom heeft zo’n honderd vruchten. Heeft de boom er méér, dan zullen niet alle vruchten goed groeien. Het wegknippen van het vruchtoverschot heeft een gunstig effect op de oogst.
Vergeet de vijver niet
Da’s een makkelijke … het vijveronderhoud in juni is niet veel meer dan rust en water bijvullen. Toch hebben we nog wat tips voor je in petto.
Biezen, varens, hosta’s, gele lis, kattenstaart en lisdodde langs de randen geven de vijver een natuurlijke uitstraling.
Water verdampt snel als het warm is. De vijver regelmatig bijvullen is dus hard nodig. Doe dat alleen met kraanwater, want water uit een regenton is te zacht en daardoor te zuur. Vul ook bij in etappes, anders koelt het vijverwater in één keer te veel af. Vinden de vissen niet zo fijn …
Gun de vijver deze maand wat rust, zodat de jonge vissen een grotere kans hebben om groot te worden. Dun de beplanting in het water niet te veel uit. Jij gunt je kwetsbare, jonge visjes toch ook een schuilplaats tegen de boze buitenwereld?
Kleine tuinklusjes
In de tuin is altijd wat te doen! Daarom nog wat tips voor het kleinere werk om de tuinkalender juni mee af te sluiten..
Uitgebloeide bloemen? Knip ze weg!
Heb je een insectenhotel? Vul het materiaal in het kastje dan aan, maar zorg dat het er niet uit kan vallen. Verder hoef je er niets aan te doen.
Onkruid verwijderen is een noodzakelijk kwaad. Met een kniekussen maak je het jezelf wat makkelijker.
Zet nu even geen nieuwe planten meer in de grond. Het is er te warm en te droog voor. In het najaar kun je je weer helemaal uitleven!
Tuinonderhoud uitbesteden?
Geen tijd of zin om zelf te schoffelen, te harken, te bemesten, te snoeien of onkruid te wieden? Dan besteed je het onderhoud toch lekker uit. Hoveniersbedrijf De Tuin helpt je daar graag mee. Van volledige onderhoudsabonnementen tot losse onderhoudsbeurten: alles kan!