Tuinkalender oktober

Tuinkalender oktober

Het vergeten tuinseizoen

Zon, mist, vallende bladeren, kleurexplosies, wijn en najaarsstorm. Woorden die je doen denken aan de herfst en aan de maand oktober in het bijzonder. Zak nog niet helemaal weg in de cocoon-modus, want buiten is het ook nog steeds prima te doen.

Vaste planten kunnen nu in de grond

Trek je kaplaarzen aan en banjer eens lekker door je tuin. Oktober is dé maand om vaste tuinplanten in de grond te zetten. Om appels en peren te oogsten en bloembollen te planten. En te genieten van de asters, siergrassen, sedum en meer kleurrijke najaarsbloeiers. Met de tips in deze tuinkalender oktober weet je precies welke tuinklussen er op je liggen te wachten!

Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:

Wat te doen met … het gazon in oktober?

De grond is deze maand nog altijd een stuk warmer dan in het voorjaar. Zolang het gras nog groeit, kun je het gazon met een gerust hart blijven maaien. Maaien voorkomt bovendien mosvorming, dat eerder ontstaat bij lang gras. Let er wel op dat je het gras niet meer te kort maait. En het gazon maaien als het erg nat is, is ook geen goed idee.

Grasmaaisel

Wie het gazon maait, krijgt te maken met grasmaaisel. Een lekker dekentje om je gazon te beschermen tegen de naderende winter? Nee!! Gooi het maaisel meteen weg, want gras breekt in de herfst minder goed af. Laat je het liggen op je gazon, dan vormt het gemaaide gras een ondoordringbare laag voor lucht en water. Ongewenst resultaat: een viltachtige laag op je mooie grasmat.

Grasmaaisel van het gras in de maand oktober

Plant nú groenblijvende planten in

Oktober is de maand bij uitstek om vaste groenblijvende winterharde planten en heesters te (ver)planten. Doordat de weersomstandigheden in oktober nog best goed zijn, kunnen bladverliezende planten nog vóór de winter hun wortelgestel volledig herstellen. In de lente groeien ze dan gezond en sterk uit.

  • Bladverliezende bomen en heesters kun je pas vanaf oktober (ver)planten. Zodra ze hun blad hebben laten vallen, gaan deze bomen en heesters in rust. Deze maand is ook helemaal perfect om onder andere primula’s, longkruid en kerstrozen te planten.
  • Hoort winterbloeiende heide met die betoverend mooie bloemkleuren tot jouw favoriete planten? Van zilverwit tot roze, lila, paars en soms zelfs rood: doet pijn aan je ogen, zo mooi. Overal te koop in oktober en in te planten!
  • Kijk je niet op een fruitboompje meer of minder in je tuin? Komt goed uit, want je kunt ze nu gaan planten. Leifruitbomen bijvoorbeeld. Ze zijn niet alleen prachtig, maar nemen ook weinig ruimte in en geven relatief veel opbrengst.
  • Schuttingen en lelijke muren kun je nu camoufleren met zelfhechtende klimmers. Dit is de maand om bijvoorbeeld klimop of wingerd parthenocissus tricuspidata te planten.
  • Plant alvast wat bloembollen vooruit! Sneeuwklokjes die nu in de grond gaan, bloeien in januari. Plant krokussen en irissen voor februari, blauwe druifjes en narcissen voor maart en tulpen voor april en mei. Blauwe druifjes zijn ook heel decoratief in bloembakken.
  • Plannen om je border een metamorfose te geven? Of wil je alleen nog wat planten verplaatsen? Doe dat nu het blad nog niet is afgestorven, want dan zie je goed waar alle planten staan en hoeveel ruimte ze innemen.
  • Ook in oktober kan het nog best een tijdje droog zijn. Hou het dus in de gaten en geef je planten water bij droog weer.

Vorstgevoelige planten in de tuin?

Vaste planten die ook maar een beetje vorstgevoelig zijn, kun je het beste nu gaan stekken. Vorstgevoelige planten zoals de oleander en de olijf dek je af met fleecedoek. Zet ze daarna op een vorstvrije plek, bijvoorbeeld in een tuinkasje. Dek de planten nooit af met stro of gedroogd blad. Hoezo niet? Dat spul kan de groeipunten van je plant tegenwerken en dat is wel het laatste wat je wilt!

Vaste planten verzorgen

Plantensteunen laat je niet tot volgend jaar zitten. Haal ze weg, maak ze schoon en berg ze op. Bamboestokken kun je bijvoorbeeld bewaren in pvc-buizen, terwijl je doorbuigende ijzeren steunen beter kunt ophangen.En zijn er afstervende vaste planten in jouw tuin, die de andere planten niet verstikken? Lekker laten zitten, want ze vormen een ideale beschermlaag voor de overlevende wortels daaronder. Is het eenmaal weer voorjaar, dan kun je dat afgestorven materiaal opruimen.

Tuinplanten met bamboe platensteun

Snoeien in oktober?

Dacht je dat je in oktober wel zo’n beetje klaar was met snoeien? No way!

Dit snoeiwerk staat je te wachten

  • Kort stamrozen met zware kroon deze maand tot de helft in. Dan breken de takken straks niet tijdens de onvermijdelijke najaarsstormen. Knip ook meteen de uitgebloeide bloemen weg. Met zacht weer bloeien de rozen nog wel even door namelijk.
  • Notenbomen, wie houdt er niet van? Snoei notenbomen het liefst in oktober, zodat de snoeiwonden sneller kunnen genezen en de takken niet gaan bloeden.
  • Steken de takken van de beukenhaag nogal uit? Haal ze dan gerust weg, met andere woorden: snoeien maar!
  • Sommige vaste planten hebben mooie zaaddozen. Knip de stengels dan niet af, maar geniet ervan in de winter. Zijn de tuinvogels ook blij mee!
  • Verzamel rijpe zaden en bessen van uitgebloeide planten, voordat de vogels ze inpikken.
  • Oktober is een prima najaarsmaand om steenvruchtbomen zoals perziken, pruimen en kersen te snoeien. Snoeien van zo’n boom voorkomt loodglansziekte.

Doe eens gek en breng een mulchlaag aan

Heb je veel snoeisel? Schaf dan een takkenversnipperaar aan. Breng vervolgens het versnipperde hout (mulch) in een laagje aan op de grond tussen de planten. Tip: zorg dat het houtige takkenmateriaal eerst een beetje indroogt. Als het snoeisel vochtig is, kan de versnipperaar namelijk vastlopen. Bonustip: zet tijdens het versnipperen een veiligheidsbril op en trek stevige handschoenen aan!

Man verspreidt mulchlaag in de tuin

Rooi nu de niet-winterharde zomerbollen en -knollen

Nachtvorst in oktober is niet helemaal ondenkbaar. Daarom moeten onder andere knolbegonia’s, dahlia’s en gladiolen nu de grond uit. Als het dahliablad zwart wordt, weet je dat het tijd is om de knollen te rooien. Gooi ze niet weg, want je kunt ze prima bewaren voor het volgende jaar.

Hoe dahlia’s rooien?

Hoe doe je dat? Snij de stengels tot 2 cm boven de bol af. Leg ze daarna op een luchtige plek in de schaduw te drogen. Je zult zien dat de stengelresten vanzelf loslaten. Veeg de verdroogde grondresten er vanaf, leg de bollen vervolgens in kistjes met turfmolm en bewaar ze op een vorstvrije plek.

Een schone vijver heeft geen afgevallen blad

De oktobermaand doet je misschien niet direct aan vijvers denken, maar toch is dit een goede tijd om je vijver schoon te houden. Afvallend blad in je vijver wordt in de winter in het water afgebroken. In de lente gebruiken algen de vrijkomende stoffen als voeding, en kleuren je vijver vervolgens knalgroen. En dát wil je niet, toch?

Zo houd je de vijver schoon

Verwijder om te beginnen al het gevallen blad uit je vijver, knip dode plantenresten uit de vijverplanten en vis met een schepnetje het allerlaatste beetje alg eruit. Word je gillend gek van al die bladeren? Relax en span een net over de vijver. Zorg wel dat het net niet direct op het wateroppervlak komt te liggen, want dan kunnen onder andere padden en kikkers erin verstrikt raken.

Dit kun je nu even laten

Sloof je niet uit met het uitbaggeren van je vijver, want daar is het nu echt te laat voor. Salamanders, visjes en andere amfibieën hebben zich nu veilig genesteld in de modderlaag om te overwinteren. Lekker laten zitten dus. En is de watertemperatuur lager dan 6 graden? Dan kun je het voeren van de vissen even overslaan.

Nog even en dan …

Fijn toch, deze tips op de tuinkalender oktober? Nog fijner: de tuinkalender november is er ook al!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.